Elk jaar krijgen de bewoners van de Heirbrugwijk de vraag om “Ne Koven te steken”

Nee, dit is geen oproep om messen boven te halen; het is wel een oproep om deel te nemen aan een traditie die al sinds 1827 op deze wijk leeft.  Toen in dat jaar Jacobus Van Kerckhoven in Londen de wereldvermaarde prijs voor beste linnenbleker had gewonnen, hingen de bewoners van de Heirbrugwijk levensgrote poppen aan hun gevel (ze “staken ne koven uit”) om hem bij zijn terugkeer te feliciteren.

Een traditie die reeds zo oud is, mogen we niet verloren laten gaan en behoort inmiddels tot het volkskundig erfgoed van de wijk én de stad Lokeren.

Om het gebruik verder in ere te houden, riep de vzw Koveken een jaarlijkse Kovekenswedstrijd uit: elk vierde weekend van september, tijdens de Kovekenskermis, gaat een jury op zaterdag vanaf 14 u langs in de hele wijk om de Kovens te keuren voor de wedstrijd.

Basisskelet van 'ne Koven'

Er zijn drie categorieën:

 1. Folklore 
 2. Hangers
 3. Staanders

Waaraan moet een Koven nu voldoen om te behoren tot één van die categorieën:

Folklore (traditionele Kovens):

 • Ne Koven is een man
 • Levensgroot
 • Hangt minimum één meter boven de grond
 • En is gekleed in een blauwe kiel, zwarte broek, houten klompen, rode sjaal met witte bolletjes en zwarte laken-pet
 • Hij draagt een lange houten blekers-schop (waarmee vroeger het linnen met water besprenkeld werd)

Hangers

 • Alle kovens die niet voldoen aan de beschrijving voor de categorie Folklore
 • Ze hangen minimum één meter boven de grond

Staanders

 • Alle kovens (traditioneel of niet) die niet hoger dan één meter boven de grond hangen maar bijvoorbeeld in de tuin of naast de deur aan de gevel ‘staan’

Het bestuur van de vzw Koveken bepaalt jaarlijks ook een ‘thema‘: de bewoners kunnen dit thema gebruiken als inspiratiebron om de Kovens leuk aan te kleden en/of van tekst en uitleg te voorzien.

Alle bewoners die een Koven ‘gestoken’ hebben, krijgen als aandenken een tegel waarop het thema van dat jaar uitgebeeld wordt (getekend door Piet Vervaet).

Vrijdag na het Kovekensweekend is er dan een prijsuitreiking waar de drie beste/mooiste/origineelste/grappigste kovens per categorie een prijs krijgen.  Vanaf 2012 loten we bovendien ook nog een ‘loterij-prijs’ uit zodat IEDEREEN kans maakt op een prijs én eervolle vermelding tijdens de prijsuitreiking.