Elk jaar krijgen de bewoners van de Heirbrugwijk de vraag om “Ne Koven te steken”

Nee, dit is geen oproep om messen boven te halen; het is wel een oproep om deel te nemen aan een traditie die al sinds 1827 op deze wijk leeft.  Toen in dat jaar Jacobus Van Kerckhoven in Londen de wereldvermaarde prijs voor beste linnenbleker had gewonnen, hingen de bewoners van de Heirbrugwijk levensgrote poppen aan hun gevel (ze “staken ne koven uit”) om hem bij zijn terugkeer te feliciteren.

Een traditie die reeds zo oud is, mogen we niet verloren laten gaan en behoort inmiddels tot het volkskundig erfgoed van de wijk én de stad Lokeren.

Bekijk zeker onze handleiding om een Koven te maken.

Aantal gestoken kovens van de afgelopen 16 jaar.

Om het gebruik verder in ere te houden, riep de vzw Koveken een jaarlijkse Kovekenswedstrijd uit: elk vierde weekend van september, tijdens de Kovekenskermis, gaat een jury op zondagmorgen vanaf 9u langs in de hele wijk om de Kovens te keuren voor de wedstrijd.

Er zijn drie soorten

Het bestuur van de vzw Koveken bepaalt jaarlijks ook een ‘thema‘: de bewoners kunnen dit thema gebruiken als inspiratiebron om de Kovens leuk aan te kleden en/of van tekst en uitleg te voorzien.

Alle bewoners die een Koven ‘gestoken’ hebben, krijgen als aandenken een tegel waarop het thema van dat jaar uitgebeeld wordt (getekend door Piet Vervaet).

De keuring volgt 4 categorieën:

  • Traditionele Kovens (deze hangen door de ramen)
  • Humor Kovens (allerlei gekke kledij)
  • Staande Kovens ( kunnen ook traditioneel gekleed zijn)
  • Thema Kovens ( volgens het jaarthema)

Vrijdag na het Kovekensweekend is er dan een prijsuitreiking waar de drie beste/mooiste/origineelste/grappigste kovens per categorie een prijs krijgen.  Vanaf 2012 loten we bovendien ook nog een ‘loterij-prijs’ uit zodat IEDEREEN kans maakt op een prijs én eervolle vermelding tijdens de prijsuitreiking.