Elk jaar krijgen de bewoners van de Heirbrugwijk de vraag om “Ne Koven te steken”

Nee, dit is geen oproep om messen boven te halen; het is wel een oproep om deel te nemen aan een traditie die al sinds 1827 op deze wijk leeft.  Toen in dat jaar Jacobus Van Kerckhoven in Londen de wereldvermaarde prijs voor beste linnenbleker had gewonnen, hingen de bewoners van de Heirbrugwijk levensgrote poppen aan hun gevel (ze “staken ne koven uit”) om hem bij zijn terugkeer te feliciteren.

Een traditie die reeds zo oud is, mogen we niet verloren laten gaan en behoort inmiddels tot het volkskundig erfgoed van de wijk én de stad Lokeren.

Bekijk zeker onze handleiding om een Koven te maken.

Aantal gestoken kovens van de afgelopen 16 jaar.

Om het gebruik verder in ere te houden, riep de vzw Koveken een jaarlijkse Kovekenswedstrijd uit: elk vierde weekend van september, tijdens de Kovekenskermis, gaat een fotograaf rond op zondagochtend vanaf 9u langs in de hele wijk om de versierde huizen te fotograferen voor de wedstrijd.

De jury zit rond de middag dan samen en zal alle foto’s bekijken en onafhankelijk van elkaar scoren. Een gemiddelde wordt dan berekend waaruit de definitieve score zal komen.

Er zijn 4 categorieën waar we op gaan jureren.

Traditionele Koven
Is een Koven, man, gekleed in de traditionele kledij van een linnenbleker. Blauwe kiel, zwarte broek, rode sjaal met witte bolletjes en zwarte laken-pet. Hij heeft een houten bleker-schop bij zich.
De vrouw van onze Koven is bij voorkeur gekleed in lichte gebloemde bloes met zwarte rok. Een wit schortje en kapje met 2 flappen over de oren Rode sjaal met witte bolletjes.

Jaarthema Koveken
Is een Koven (m/v/x) die geen traditionele kledij draagt maar wel het thema van het jaar uitbeeldt. Dit kan met een tekstbord of met zijn klederdracht of op een andere creatieve manier. Dit jaar “Monopoly Koveken”

Humor Koven
Is een Koven (m/v/x) die geen traditionele kledij draagt. Deze Koven brengt minstens een glimlach op de gezichten van passanten en keurders.

Buiten categorie
Is voor iedereen die iets doet om zijn huis tijdens de ker-mis ‘Kovekens-gewijs’ te versieren, bekladden,…

 

Het bestuur van de vzw Koveken bepaalt jaarlijks ook een ‘thema‘: de bewoners kunnen dit thema gebruiken als inspiratiebron om de Kovens leuk aan te kleden en/of van tekst en uitleg te voorzien.

Alle bewoners die een Koven ‘gestoken’ hebben, krijgen als aandenken een tegel waarop het thema van dat jaar uitgebeeld wordt (getekend door Piet Vervaet).

De keuring volgt 4 categorieën:

  • Traditionele Kovens (deze hangen door de ramen)
  • Humor Kovens (allerlei gekke kledij)
  • Staande Kovens ( kunnen ook traditioneel gekleed zijn)
  • Thema Kovens ( volgens het jaarthema)

op 14 oktober tijdens ons Koveken’s Café is er dan een prijsuitreiking waar de drie beste/mooiste/origineelste/grappigste kovens per categorie een prijs krijgen.  Tevens worden daar ook de winnaars van de kleur, wandel- en fietszoektocht bekend gemaakt.