donderdag, 27 februari 2020
Banner
Welkom Over Koveken

Over Koveken

Koveken / Kovekenskermis is een jaarlijkse traditie in de Heirbrugwijk te Lokeren.

Elke vierde zondag van september trekt er een reuzenstoet door de wijk met meer dan 50 giganten waaraan het publiek de ogen de kost kan geven.

Gedurende dit hele laatste weekend van september worden allerlei activiteiten georganiseerd: een kwis, barbecue, rommelmarkt, volksspelen, petanque, een ballonvaart enz.

Bijzonder leuk is het feit dat de bewoners van de Heirbrugstraat en enkele aanpalende straten hun huizen versieren met één of meer poppen (ze "steken ne koven") al dan niet in het teken van een thema dat door het bestuur van Koveken jaarlijks gekozen wordt. Het publiek kiest bovendien een winnaar: de bewoner(s) van het het huis dat het mooist/meest origineel uitgedost is, ontvangt een prijs.
Het unieke volksfeest wordt in gang gespeeld door het mini-muziek Koveken dat jaarlijks het muzikale startschot geeft van deze vierdaagse.

Deze traditie vindt zijn wortels in de 19de eeuw (meer hierover vind je in de Kovekenshistorie); sinds de restauratie van de Heirbrugmolen heeft de organisatie ook een vaste stek gevonden waar de activiteiten gecentraliseerd worden. Wie met de trein vanuit Gent naar Lokeren komt, ziet hem in volle glorie; in de Heirbrugstraat, tussen huisnummers 162 en 164 vind je een weggetje er naar toe.
Waar vroeger een bouwvallige ruïne stond, troont nu de nog enig overblijvende molen van Lokeren (er zouden er in Lokeren 47 gestaan hebben...). Het terrein rond deze molen is de plaats bij uitstek voor het Kovense feestplezier tijdens het vierde weekend van september: barbecue, pannekoeken, petanque, optredens... kortom; the place to be voor het echte volksfeest!

De zeven Kovekensreuzen zijn intussen het gezicht van de wijk geworden, en in het bijzonder bij de lokale jeugd. De reuzen komen immers elk jaar een bezoekje brengen aan de twee basisscholen van de wijk. Onder feestelijke fanfaremuziek voeren de reuzen op speciaal verzoek zelfs een echte reuzendans uit, zowaar een huzarenstukje met 30 kilo en 4 meter boven je hoofd!

Neem je agenda en reserveer reeds voor de volgende jaren 
het vierde weekend van september voor dit folklore evenement; 
je krijgt alvast een voorproefje bij het programma en Koveken in beeld!!