dinsdag, 21 januari 2020
Banner
Welkom Bestuur Hulde aan Maurice Baeté

Hulde aan Maurice Baeté

tekst naar aanleiding van het overlijden van onze ere-voorzitter

KOVEKENS HARTJE BLOEDT
DE ACCORDEON ZWIJGT VOORGOED

Francine, familie, aanwezigen.
Dank zij Maurice is Kovekenskermis nog steeds één van de oudste folkloristische wijkkermissen van de stad en van uren in het rond.
Maurice, de voorbije Kovekenskermis hadden we samen het geluk je 50 jarig lidmaatschap te mogen vieren. Ook voordien was je al actief bij het organiseren van de kermis, maar in 1956 werd je voorzitter van de toenmalige Kovekensvrienden.
Maurice, je was niet alleen een heel getalenteerde accordeonist maar ook met de tuba kon je uitstekend overweg. Voor soupers van verenigingen, huwelijken en alle andere feestelijkheden was je een veel gevraagd muzikant.
In het jaar 1969 bracht je samen met o.a. Albert Baecke muzikanten samen van alle kleuren en gezinten, nog nooit gebeurd in Lokeren, dit was de start van het Kovekensminimuziek ter gelegenheid van de officiële verbroedering van de Lokerse stadsreuzen met de Kovekensreuzen. De vroegere voorzitter van V.V.V. Toerisme, dhr. Prosper Van Cothem werkte dit idee samen met jou uit.
Zelfs de ploeg van Echo, een in die tijd zeer populair televisieprogramma, kwam naar de Heirbrug om dit folkloristisch feest te filmen. Kovekenskermis kwam voor de eerste maal op de nationale buis.
De Kovekensreuzenstoet was geboren. In 1970 kwamen op de wijk Heirbrug voor de eerste maal veertig reuzen op bezoek. Natuurlijk kon reus Maurice niet meer ontbreken in het bonte gezelschap van de vier Kovekensreuzen en zo geschiedde. Reus Maurice Baeté werd ingehuldigd in 1988.
Maurice, samen met je Francine, waren jullie de kampioenen in de verkoop van de Kovekensnieuwjaarskalenders, tombolakaarten en steunkaarten, om de Kovekenskas te spijzen.
Maar niet alleen Koveken lag je nauw aan het hart ook het stedelijk museum. In je droom zou en moest er een haarsnijderijmuseum komen. Via alle aanspreekbare kanalen bekwam Maurice dat hij de machines van een oude haarsnijderijfabriek mocht ontmantelen. Alle onderdelen werden gestockeerd in de kelder van het museum dat nu gelukkig gerenoveerd wordt, je laatste droom wordt werkelijkheid.
Maurice, alle bewoners van de Heirbrug en alle medewerkers van Kovekenskermis herinneren je als een altijd kalme maar vooral een heel gevoelige en emotionele vriend.
De belofte die we gedaan hebben in het overgangsjaar 1999, een heel moeilijk jaar voor jou en alle medewerkers, zullen we zeker trachten te houden.
Kovekenskermis, jouw kermis zal en mag niet verloren gaan.
Je prachtig standbeeld, gemaakt door Tony uit de Kouterwegel zal altijd een speciale plaats op onze wijk krijgen en ons steeds herinneren aan je inzet en vriendschap. Hou jij ons wel met een knipoogje in de gaten.
MAURICE, DANK U